Η Saxo Bank, ο ειδικός στις διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις, δημοσίευσε τις προβλέψεις της για το β’ τρίμηνο του 2015, προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι η τρέχουσα περίοδος του «παρατείνω και προσποιούμαι» φτάνει στο τέλος της, καθώς το μοντέλο της προσχεδιασμένης οικονομίας των τελευταίων οχτώ ετών πλησιάζει στα όρια της κατάρρευσης.

Η πρόβλεψη του Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγου της Saxo Bank, για την παγκόσμια οικονομία στο β’ τρίμηνο είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο τρέχων κύκλος του «παρατείνω και προσποιούμαι» πλησιάζει στο τέλος του. Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι κεντρικές τράπεζες εξοικονομούσαν χρόνο, μέσω τροφοδότησης των κεφαλαιαγορών με μηδενικά επιτόκια και προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, υποχρεώνοντας τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους, ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, και επιτρέποντας στις εταιρείες να ενισχύουν τις τιμές των μετοχών υλοποιώντας τεράστια προγράμματα επαναγοράς μετοχών, συχνά με κεφάλαια προερχόμενα από δανεισμό χαμηλού κόστους. Από το β’ τρίμηνο, αναμένεται αυξημένος κίνδυνος ανατίμησης αξιογράφων και μια περίοδος μηδενικών, ή ακόμα και αρνητικών, αποδόσεων.

Προβλέποντας ρήξη με το παρελθόν, ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, ανέφερε: «Η παγκόσμια αγορά προσομοιάζει περισσότερο με τη Σοβιετική Ένωση του 1989, ως προς την πολιτική και οικονομική δομή της, παρά με μια ελεύθερη αγορά. Η αδυναμία μετακύλισης όλου του χρήματος στην πραγματική οικονομία παραμένει το βασικό ζήτημα, αλλά και η βασική λύση στο οικονομικό δίλημμα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια το 2014 μπορεί να αποδειχθεί ο καταλυτικός παράγοντας αλλαγής, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το 35% του συνολικού χρέους των ευρωπαϊκών κρατών διαπραγματεύεται σήμερα με αρνητικές αποδόσεις.

Οι εταιρείες είναι δύσκολο να διατηρήσουν μια ανοδική πορεία στους όγκους πωλήσεων, όταν οι καταναλωτές των προϊόντων τους δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη. Το συμπέρασμα πρέπει να είναι ότι ένα οικονομικό σύστημα που δεν κατανέμει κεφάλαια στο υψηλότερο οριακό κόστος κεφαλαίου και το οποίο συνεχίζει να στηρίζει το 1% έναντι του 99%, τελικά ολοκληρώνει τον κύκλο του στο σημείο όπου οι εκτιμώμενες αποδόσεις για όλα είναι και πάλι μηδενικές.»

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα δημοσιεύει τις προβλέψεις της για την αγορά και τις βασικές επενδυτικές ιδέες της για το επόμενο τρίμηνο.

· Εμπορεύματα

Η κατάρρευση της τιμής πετρελαίου τους τελευταίους έξι μήνες έχει αποτελέσει πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία, με τις συνέπειες από την κατά σχεδόν 50% πτώση σε βασικούς δείκτες αναφοράς να συνεχίζονται, αναφέρει ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank. Το συγκεκριμένο περιβάλλον έχει δημιουργήσει ορισμένες ελκυστικές ευκαιρίες στην αγορά ως προς το φαινόμενο contango για το β’ τρίμηνο, με τις προσδοκίες να βασίζονται στην υπόθεση ότι οι τιμές θα αυξηθούν στο μέλλον, ειδικά στην αγορά των ΗΠΑ. Στο β’ τρίμηνο, η προσοχή θα στραφεί στην αποκατάσταση της σωστής ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για το πετρέλαιο.

Επιπλέον, η Saxo Bank αναμένει ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να εξαρτάται από το δολάριο, την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και τον χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, χωρίς να αναμένονται σημαντικές θετικές επιπτώσεις.

Επενδυτική Ιδέα Νο1: Ανοδικές τοποθετήσεις σε πολύτιμα μέταλλα

Επενδυτική Ιδέα Νο2: Πώληση αργού πετρελαίου WTI

· Μακροοικονομικά

Τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος ενέργειας, την αποδυνάμωση του ευρώ και τη συνολικά λιγότερο αδύναμη οικονομία, οδηγούν σε ουσιαστική ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,5% για το 2015. «Επιμένω στις προβλέψεις μου για ανάπτυξη ύψους περίπου 3% στις ΗΠΑ και για χαμηλότερη ανάπτυξη από τις εκτιμήσεις της αγοράς για την Κίνα, στο 6,7%», δηλώνει ο Mads Koefoed, Επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank.

«Το β’ τρίμηνο κυοφορεί πολλά γεγονότα που ενέχουν κινδύνους, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα στις αγορές. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2004, πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο», προσθέτει ο Mads Koefoed.

Επενδυτική Ιδέα Νο1: Θέσεις αγοράς σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης εν μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Επενδυτική Ιδέα Νο2: Αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας σε περίπτωση αναβολής αύξησης επιτοκίων από την FOMC

· Συνάλλαγμα

Στα νομίσματα, ο Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος, John Hardy, το β’ τρίμηνο αναμένει σύγκλιση προς τον μέσο όρο τιμών στα υψηλά για τo δολάριο Νέας Ζηλανδίας (NZD) και στα χαμηλά για τη σουηδική κορόνα (SEK). Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι το ράλι του αμερικανικού δολαρίου (USD) θα συνεχιστεί και στο β’ τρίμηνο, αν και ο ρυθμός κατά πάσα πιθανότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά, μετά την εντυπωσιακή άνοδο τους τελευταίους έξι μήνες. Οι προοπτικές του ιαπωνικού γεν (JPY) παραμένουν μεγάλο ερωτηματικό, καθώς το ζεύγος USDJPY παρέμεινε σε στασιμότητα, από τεχνική άποψη, κατά τα τέλη του α’ τριμήνου – περίοδος που σηματοδοτεί τη λήξη του οικονομικού έτους στην Ιαπωνία. Η αγγλική λίρα (GBP) ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου.

Επενδυτική Ιδέα Νο1: Πώληση του NZD έναντι των AUD και USD

Επενδυτική Ιδέα Νο2: Πώληση GBPSEK

· Μετοχές

Ο Peter Garnry, Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών στη Saxo Bank, αναμένει επιστροφή κεφαλαίων στην Ευρώπη, εν μέσω βελτίωσης του οικονομικών προοπτικών, με τις μετοχές να έχουν σημειώσει το καλύτερο άνοιγμα από το 1995 και να καταγράφουν ήδη 14% άνοδο από τις αρχές του έτους έως σήμερα (YTD). Μία από τις αγορές που έχουν ήδη επωφεληθεί σημαντικά από την υπάρχουσα νομισματική πολιτική και τα βελτιωμένα μακροοικονομικά δεδομένα, είναι αυτή των ακινήτων, η οποία καταγράφει φέτος 20% άνοδο.

Η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών θα ωφεληθεί σημαντικά το β’ τρίμηνο, ενώ το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθεί ένα déjà vu της πορείας που ακολούθησαν οι μετοχές των ΗΠΑ το 2013, όταν κατέγραψαν άνοδο ύψους 32%. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενδέχεται να σημειώσουν επιπλέον απόδοση 15%, σε σχέση με την εντυπωσιακή πορεία που έχουν ήδη καταγράψει από την αρχή της χρονιάς.

Επενδυτική Ιδέα Νο1: Αγορά μετοχής Airbus

Επενδυτική Ιδέα Νο2: Αγορά ETF Κολομβίας – Global X MSCI Colombia 20

Για να ενημερωθείτε για το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων από τους αναλυτές της Saxo Bank, στο πλαίσιο των Οικονομικών Προβλέψεων της τράπεζας για το β’ τρίμηνο του 2015, επισκεφθείτε το link: https://gr.tradingfloor.com/publications/essential-trades

Σχετικά με τη SaxoBank

Η Saxo Bank είναι μια διεθνής τράπεζα επενδύσεων, η οποία ειδικεύεται σε διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις, προσφέροντας σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές μια ολοκληρωμένη σειρά εργαλείων και υπηρεσιών προκειμένου να πραγματοποιούν τις επενδυτικές στρατηγικές τους. Το χρηματοοικονομικό portal που έχει δημιουργήσει, το TradingFloor.com, αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα συναλλαγών με δυνατότητα κοινωνικής δικτύωσης των επενδυτών. Ως επίσημα αδειοδοτημένη και πλήρως ελεγχόμενη ευρωπαϊκή τράπεζα, η Saxo Bank παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να διαπραγματεύονται -μέσα από έναν μόνο λογαριασμό- Συνάλλαγμα (Forex), Συμβόλαια Επί της Διαφοράς (CFDs), Μετοχές, Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures), Δικαιώματα Προαίρεσης (Options) και άλλα παράγωγα προϊόντα, μέσα από την πολυβραβευμένη πλατφόρμα SaxoTrader, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω υπολογιστή, tablet και smartphone, και διαθέσιμη σε περισσότερες από 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Η πλατφόρμα SaxoTrader χρησιμοποιείται υπό τη μορφή white labeling από περισσότερα από 100 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Παράλληλα, η Saxo Bank προσφέρει υπηρεσίες επαγγελματικής διαχείρισης κεφαλαίου και χαρτοφυλακίου, καθώς και παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες μέσω της Saxo Privatbank. Η Saxo Bank, με έδρα στην Κοπεγχάγη, ιδρύθηκε το 1992 και σήμερα διατηρεί γραφεία σε 26 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Αυστραλία.

Η SaxoBank στην Ελλάδα

Η Saxo Bank εγκαινίασε το γραφείο της στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2009, έχοντας ξεκινήσει τη σχέση της με την ελληνική επενδυτική κοινότητα ήδη από το 2000. Με στόχο τη στήριξη των Ελλήνων επενδυτών, η Saxo Bank έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με τα προϊόντα και τις πλατφόρμες συναλλαγών, με δωρεάν σεμινάρια για όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές -στα γραφεία της και διαδικτυακά- έντυπο υλικό και βίντεο – όλα διαθέσιμα στο www.saxobank.gr. Σήμερα η Saxo Bank αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες επενδυτές να πραγματοποιήσουν επενδύσεις τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και σε διεθνή χρηματιστήρια, καθώς και σε πλήθος άλλων επενδυτικών προϊόντων, μέσα από έναν μόνο λογαριασμό.