Σεμινάριο Ιστορίας της Τέχνης

(5 δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα)

«Η Περίοδος της Κρίσης»

Εισηγητής: Θανάσης Μουτσόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης

και Θεωρίας του Πολιτισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης

21/4/15 – 19/5/15, κάθε Τρίτη, ώρες 19:00 – 21:00

Το σεμινάριο θα διερευνήσει την εξέλιξη των εικαστικών τεχνών μεταπολεμικά, από το σημείο όπου εμφανίζονται σαφείς ενδείξεις μιας βαθειάς φιλοσοφικής κρίσης του καλλιτεχνικού φαινομένου. Ειδικότερα θα διερευνήσει καλλιτεχνικές περιπτώσεις και κινήματα που διαμόρφωσαν τις μεγάλες εμμονές του τέλους του 20ου αιώνα καθώς και την πιο πρόσφατη μεταμοντέρνα συζήτηση. Τα καλλιτεχνικά μέσα που θα διερευνηθούν είναι αυτά των εγκαταστάσεων (installations), φωτογραφίας, βίντεο, παράλληλα με την επάνοδο των πιο παραδοσιακών μέσων της ζωγραφικής και της γλυπτικής.

Κόστος συμμετοχής 55€ – μεμονωμένο μάθημα 13€

Παρέχεται έκπτωση 20% σε φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, καθώς επίσης έκπτωση 10% σε περίπτωση παρακολούθησης 2ου σεμιναρίου και 20% σε περίπτωση παρακολούθησης πέραν των δύο σεμιναρίων.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας info

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα εισηγητή

ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Ο Θανάσης Μουτσόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Harvard. Συμμετείχε σε multimedia studio στο Center for Advanced Visual Studies του ΜΙΤ.

Έχει επιμεληθεί εικαστικές εκδόσεις και έχει οργανώσει αρχιτεκτονικές και εικαστικές εκθέσεις.
Έχει γράψει τα βιβλία: Ανθρωπομορφισμός, Αφαίρεση και Σχηματοποίηση στη Μαζική κουλτούρα, No Feelings: το εικαστικό punk, Tα Υβρίδια της Παγκοσμιοποίησης: Πόλη και Μαζική Κουλτούρα στην Περιφέρεια (όλα στις εκδόσειςFutura), Ομοιότητα Περίπου (εκδόσεις Πατάκη/Μουσείο Μπενάκη), Οράματα: η τέχνη ως διαμεσολάβηση (επιμέλεια-εκδόσεις Πλέθρον).
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Σταθμός Άλφα. Αρθρογραφεί για την αρχιτεκτονική και τα εικαστικά σε εφημερίδες και περιοδικά. Διετέλεσε Επίτροπος της Ελλάδας για τη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2002 (μαζί με τους Τ. Κουμπή και R. Scoffier), σύμβουλος έκδοσης του εικαστικού περιοδικούArtime (2004-7) και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φωτοσυγκυρίας 2005.
Έχει επιμεληθεί των εκθέσεων: «Ομοιότητα Περίπου» στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, «Οράματα: η τέχνη ως διαμεσολάβηση» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, «Μεγάλη Αναταραχή, Θαυμάσια Κατάσταση: πέντε ουτοπίες μέσα στο ‘70» τον Απρίλιο του 2006 στα πλαίσια του οργανισμού Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και της διοργάνωσης Εικαστικό Πανόραμα στο Κρατικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά, «Μεγάλος Ύπνος» (2008, Πινακοθήκη Καλαμάτας), «Κρυμμένη Αθήνα» (2010, The Art Foundation),«Ανακύκλωση-Επανάχρηση-Οικειοποίηση» (2010, Πινακοθήκη Καλαμάτας), “Το Αθηναϊκό Underground 1964-1983” (2012, CAMP!).
Έχει δώσει διαλέξεις στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα Τμήματα Θεατρολογίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Φρυσσίρα.
Από το 1999 μέχρι το 2004 δίδαξε Ιστορία Τέχνης και Πολιτιστική Γεωγραφία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, από το 2004 μέχρι το 2007 Ιστορία και Θεωρία της τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, και από το 2008 διδάσκει τα μαθήματα της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού της Πόλης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.