Ένα σεμινάριο, που θα μας ξεναγήσει στα θαύματα της σύγχρονης Φυσικής και Αστροφυσικής, του Μικρόκοσμου και του Μακρόκοσμου, και των νεότερων θεωριών για το Σύμπαν και τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Πανταζή 24, Ηλιούπολη, Αθήνα, 16346 – τηλ. 210 9715981

info

www.personagrata-politismos.gr

Σεμινάριο Αστροφυσικής

(5 δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα)

«Ανιχνεύοντας τις ρίζες της γνώσης στην Αστροφυσική»

Εισηγητής: Στράτος Θεοδοσίου, καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής

στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

20/5/15 – 10/6/15 κάθε Τετάρτη & 9/6/15 Τρίτη, ώρα 19:00 – 21:00

Πρόγραμμα σεμιναρίου

  1. Αστρική εξέλιξη: Γέννηση και θάνατος των αστέρων – Μαύρες τρύπες, σκουληκότρυπες
  2. Φυσική και Αστροφυσική στην αιχμή της έρευνας (από τον Μικρόκοσμο στον Μακρόκοσμο)
  3. Κοσμικές διαδρομές (από το στατικό Σύμπαν στον Χωροχρόνο του Αϊνστάιν)
  4. CERN: Αναζητώντας τα σωματίδια του Θεού!
  5. Θεωρία Χορδών και Υπερχορδών – Πολλαπλές διαστάσεις και βύθισμα στον χρόνο.

Κόστος συμμετοχής 55€ – μεμονωμένο μάθημα 13€

Παρέχεται έκπτωση 20% σε φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, καθώς επίσης έκπτωση 10% σε περίπτωση παρακολούθησης 2ου σεμιναρίου και 20% σε περίπτωση παρακολούθησης πέραν των δύο σεμιναρίων.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Θεοδοσίου Στράτος

Ο αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στις κατευθύνσεις: Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών, δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, αστρικές ατμόσφαιρες, διπλοί και μεταβλητοί αστέρες, κ.ά. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), όπως και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών ενώσεων και σωματείων (www.stratos-theodosiou.gr).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από διακόσιες πενήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή αστρονομικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ έχει δώσει πλέον των διακοσίων πενήντα διαλέξεων σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ινστιτούτα, ομίλους, δημόσια-ιδιωτικά σχολεία και άλλους φορείς.

Έχει συγγράψει δεκαπέντε βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών, ενώ έχει παρουσιάσει και δύο ποιητικές συλλογές με τίτλους: «Συμπαντικές Ενοράσεις» και «Αστρονομία, Ιστορία, Μυθολογία – Γήινα και Συμπαντικά».