«Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο μέσα από το έργο μας» έγραφε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο τελευταίο γράμμα προς τον αδερφό του, Τεό. Και αυτό ακριβώς επιχειρεί το «Loving Vincent» των Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν, μία ταινία ζωγραφισμένη εξ ολοκλήρου στο χέρι που δίνει ζωή στους πίνακες του Ολλανδού καλλιτέχνη για να αφηγηθούν την ιδιαίτερη ιστορία του.

Το «Loving Vincent» θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ «Μελιτζάzz» του Λεωνιδίου Αρκαδίας στις 7 Ιουλίου, αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Ανεσί στη Γαλλία που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου. Η Πολωνή εικαστικός Ντορότα Κομπιέλα και ο ‘Αγγλος σκηνοθέτης/παραγωγός Χιου Γουέλτσμαν υπογράφουν τη σκηνοθεσία και το σενάριο, ενώ την παραγωγή ανέλαβαν οι βραβευμένες με Όσκαρ εταιρείες BreakThru Films και Trademark Films.
Το «Loving Vincent» γυρίστηκε πρώτα ως ταινία δράσης με ηθοποιούς κι έπειτα ζωγραφίστηκε καρέ-καρέ στο χέρι με λαδομπογιά. Κάθε ένα από τα 65.000 καρέ της ταινίας είναι μια ελαιογραφία που ζωγραφίστηκε στο χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους οι οποίοι ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο στα τρία στούντιο του «Loving Vincent» στην Πολωνία και την Ελλάδα, για να πάρουν μέρος σε αυτήν την φιλόδοξη παραγωγή.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της ταινίας, το τελικό αποτέλεσμα, είναι «το προϊόν της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ερμηνείας των ηθοποιών που υποδύονται τους χαρακτήρες των διάσημων πορτρέτων του Βαν Γκογκ και της δημιουργικότητας των ζωγράφων που μετέφεραν αυτούς τους χαρακτήρες στον καμβά».
Στο «Loving Vincent» πρωταγωνιστούν ηθοποιοί που τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με τα πορτρέτα του Βαν Γκογκ: Ντάγκλας Μπουθ, Ελέανορ Τόμλινσον, Τζερόμ Φλιν, Σίρσα Ρόναν, Κρις Ο’ Ντάουντ, Τζον Σέσιονς, Εϊνταν Τέρνερ, Έλεν ΜακΚρόρυ και ο θεατρικός ηθοποιός Ρόμπερτ Γκούλατσικ που στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο συστήνεται ως Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Η θεματική του φετινού φεστιβάλ «Μελιτζάzz» που θα διεξαχθεί από 5 έως 9 Ιουλίου είναι οι εικαστικές τέχνες και η συνομιλία τους με τον κινηματογράφο. Η πανελλήνια πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας «Loving Vincent» στο Λεωνίδιο Αρκαδίας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τη διοργάνωση, αφού εφέτος το Λεωνίδιο θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο ανοιχτό ατελιέ. Μέσα από εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρια για παιδιά και ανοιχτά στο κοινό workshops από τους ζωγράφους που συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας, το φεστιβάλ θα επιχειρήσει να χτίσει γέφυρες μεταξύ του έργου του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του Νέστορος Βαρβέρη, Λεωνιδιώτη ζωγράφου, που λησμονήθηκε μετά θάνατον.

Στο Λεωνίδιο έχει προσκληθεί και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ντάγκλας Μπουθ, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του ταχυδρόμου που μεταφέρει τα γράμματα του Τεό προς τον αδελφό του, Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
Το φεστιβάλ Μελιτζάzz, που πραγματοποιείται στο Λεωνίδιο Αρκαδίας για 12 συνεχείς χρονιές, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Πελοποννήσου και έχει βραβευθεί στην εκδήλωση Best City Awards 2016. Εχει επίσης ενταχθεί στο δίκτυο των εκλεκτών ευρωπαϊκών φεστιβάλ και τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό σήμα «EFFE Label 2017-8, Remarkable festival».
Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες τον ερχόμενο Οκτώβριο.