H Goodyear και η SRI συμφώνησαν τον τερματισμό της συνεργασίας τους

0
705

– Η συναλλαγή πρόκειται να ενισχύσει τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα για το 2016

– Καμία επίπτωση για το 2015, τους οικονομικούς στόχους και το πλάνο διάθεσης κεφαλαίων για το 2016

Η Goodyear ανακοίνωσε την Πέμπτη 04/06 ότι ήρθε σε συμφωνία με τη Sumitomo Rubber Industries, Ltd. (SRI) για τον τερματισμό της μεταξύ τους παγκόσμιας συνεργασίας.

Οι δύο εταιρείες σχημάτισαν την παγκόσμια συνεργασία τους το 1999 και αποτελείται κατά κύριο λόγο από τέσσερις κοινοπραξίες, από μια σε Βόρειο Αμερική και Ευρώπη, και δύο στην Ιαπωνία.

«Ενώ υπήρξε αξία από τη συμμαχία τα τελευταία 16 χρόνια, η Goodyear είναι σε θέση σήμερα να ακολουθήσει τη δική της στρατηγική», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Goodyear Richard J. Kramer. «Αυτή η επιτυχημένη απόφαση αυξάνει την ευελιξία μας για την ενίσχυση της κερδοφορίας μας, καθώς συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην επίτευξη ισχυρών επιδόσεων και βιώσιμης οικονομικής αξίας.»

Ο Richard J. Kramer συνέχισε, «Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για ομαλή και εύρυθμη μετάβαση που θα είναι ανεπαίσθητη στους πελάτες και τους καταναλωτές μας στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.»

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και οριστικοποιήθηκε, ενώ θα επιλύσει την εκκρεμούσα διαιτησία που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2014. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις δύο εταιρείες να αποφύγουν το κόστος και την αβεβαιότητα της διαδικασίας της διαιτησίας.

Επισκόπηση της Συμφωνίας

Κοινοπραξία Β. Αμερικής

· Η SRI (ποσοστό συμμετοχής 25% αυτή τη στιγμή) θα αποκτήσει το 75% των συμφερόντων της Goodyear στην Goodyear Dunlop Tires North America, Ltd. (GDTNA), η οποία κυρίως κατασκευάζει και πουλάει τα ελαστικά της μάρκας Dunlop στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κυριότητάς της στο εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών της κοινοπραξίας στη Tonawanda, Νέα Υόρκη.

· Η Goodyear θα διατηρήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πώληση των μαρκών ελαστικών της Dunlop τόσο στο καταναλωτικό κοινό όσο και στις δευτερογενείς αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Μεξικό, καθώς και σε μη-Ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων στις χώρες αυτές.

· Επιπρόσθετα, αποκτώντας τη πλήρη ιδιοκτησία του επιχειρηματιού τομέα ελαστικών moto μάρκας Dunlop στην αγορά της Β. Αμερικής, η SRI θα έχει τα δικαιώματα να πουλά τα ελαστικά της μάρκας Dunlop στους Ιάπωνες κατασκευαστές οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό.

Κοινοπραξία Ευρώπης

· Η Goodyear (ποσοστό συμμετοχής 75% αυτή τη στιγμή) θα αποκτήσει το 25 % των μετοχών της SRI στη Goodyear Dunlop Tires Europe B.V. (GDTE).

· Η Goodyear θα διατηρήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πώληση ελαστικών μάρκας Dunlop τόσο όσον αφορά την αγορά πρώτης τοποθέτησης όσο και αυτή της αντικατάστασης για τα επιβατικά, moto και αγωνιστικά στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου η παρούσα κοινοπραξία εξυπηρετεί αποκλειστικά την αγορά.

· Η SRI θα αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πώληση των ελαστικών της μάρκας Dunlop σε συγκεκριμένες χώρες που προηγουμένως δεν ανήκαν στην αποκλειστική παγκόσμια συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας και ορισμένων χωρών της Αφρικής.

Κοινοπραξία Ιαπωνίας

· Η Goodyear (ποσοτό συμμετοχής 25% αυτή τη στιγμή) θα αποκτήσει το 75% της SRI στη Nippon Goodyear Ltd, η οποία εξυπηρετεί την αγορά αντικατάστασης στην Ιαπωνία με ελαστικά της μάρκας Goodyear.

· Η SRI (ποσοτό συμμετοχής 75% αυτή τη στιγμή) θα αποκτήσει το 25 % Dunlop Goodyear Tires Ltd., η οποία εξυπηρετεί την αγορά πρώτης τοποθέτησης της Ιαπωνίας με τις μάρκες ελαστικών Goodyear και Dunlop.

· Η Goodyear θα ανακτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την εξυπηρέτηση της Ιαπωνικής αγοράς τόσο αυτής της αντικτάστασης όσο και αυτής της πρώτης τοποθέτησης με ελαστικά της μάρκας Goodyear.

· Η SRI θα συνεχίσει να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πώληση ελαστικών μάρκας Dunlop στην ιαπωνική αγορά για αντικατάσταση και πρώτη τοποθέτηση

Οικονομικοί Όροι της Συμφωνίας

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Goodyear θα πληρώσει στη SRI 271 εκατομμύρια δολάρια κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Η εν λόγω συναλλαγή δεν επηρεάζει τους υφιστάμενους χρηματοοικονομικούς στόχους της εταιρείας για το 2015 και το 2016 ή τα σχέδια κατανομής κεφαλαίων. Η δαπάνη περιλαμβάνεται στα περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια που έχουν οριστεί για τις αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο του σχεδίου κατανομής κεφαλαίων.

Επιπλέον, η Goodyear θα αποπληρώσει μια προϋπάρχουσα οφειλή ύψους περίπου 55 εκατομμυρίων δολαρίων στην SRI εντός τριών ετών από την ημερομηνία κλεισίματος. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η Goodyear θα πωλήσει επίσης 3.4 εκατομμύρια κοινές μετοχές της SRI που διαθέτει.

H Goodyear αναμένει ότι η συναλλαγή θα επιφέρει αύξηση στα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2016, που σχετίζεται κυρίως στην εξάλειψη των δικαιωμάτων μειοψηφίας στη GDTE. Με βάση το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας για το 2015, το ετήσιο όφελος όσον αφορά τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα θα είναι περίπου 40 με 50 εκατομμύρια δολάρια (15-18 cents ανά μετοχή).

Η συναλλαγή υπόκειται σε συνήθεις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της παραλαβής των κανονιστικών εγκρίσεων, καθώς και ολοκλήρωση μιας σύμβασης εργασίας της SRI με την Ένωσης Σιδηρουργών για το εργοστάσιο της Tonawanda.

Δελτίο Τύπου