Από nmc2*

Παρότι τα supermarkets αποτελούν μέρος της καθημερινότητας για τους περισσότερους Έλληνες, τα πράγματα είναι διαφορετικά στο online περιβάλλον όπου οι διαδικτυακές αναφορές είναι μάλλον περιορισμένες σε σχέση με άλλους τομείς ενδιαφέροντος. Η σχέση των online χρηστών με τα supermarket είναι τις περισσότερες φορές χρηστική και στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει αναφορές για προσφορές, εκπτώσεις και διαφορές στις τιμές προϊόντων ανά αλυσίδα. Παρόλα αυτά διαγωνισμοί που «τρέχουν» ανά περιόδους σε εταιρικά Pages βρίσκουν σχεδόν πάντα μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό που συμμετέχει μαζικά βάζοντας υποψηφιότητα για τα μεγάλα δώρα.

Carrefour history

 

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπετε τον όγκο των mentions για την Carrefour-Μαρινόπουλος. Το peak των mentions αντιστοιχεί στην περίοδο που «έτρεχε» διαγωνισμός στο Facebook Page της εταιρίας.

Ποια είναι όμως τα βασικά θέματα που καταγράφονται στο χώρο και ποιες οι βασικές προκαταλήψεις σε μεγάλες κατηγορίες χρηστών; Ορίστε ένα δείγμα.

  • Θέματα ποιότητας, διαφορές τιμών και… καταγγελίες. Αρκετές συγκρίσεις ανά αλυσίδα για το ποια είναι η φθηνότερη, ποια έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία και ποια την καλύτερη ποιότητα. Αρκετές επίσης καταγγελίες που συνήθως συνοδεύονται από προσωπικές εμπειρίες για μια σειρά από ζητήματα (κακής ποιότητας τρόφιμα, λάθος χρεώσεις στο ταμείο, παραπληροφόρηση κτλ). Πρόκειται για έναν τομέα που θέλει αρκετή προσοχή και μπορεί να «τραυματίσει» εύκολα τη φήμη μιας αλυσίδας ακόμα και χωρίς προφανή λόγο.
  • Επιχειρηματικές κινήσεις, συγχωνεύσεις, ανοίγματα νέων καταστημάτων και άλλες ενέργειες που άπτονται της επιχειρηματικότητας, απασχολούν τα μεγάλα news sites καθώς τα supermarket αποτελούν βασικό παράγοντα στην οικονομική ζωή της χώρας, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στον έντυπο & online Τύπο.
  • Ενέργειες εταιρικής ευθύνης ή πράξεις βοήθειας προς ευπαθείς ομάδες κτλ βρίσκουν ανταπόκριση και επικροτούνται από μερίδα καταναλωτών.
  • Ένα μέρος του κοινού, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να στηρίζει (ή να θέλει να στηρίζει) τα ελληνικά προϊόντα προτρέποντας τον κόσμο να τα προτιμά. Παράλληλα με αυτή την τάση έχουμε και αρκετές αναφορές πολλές φορές συνομωσιολογικού τύπου με κατηγορίες για το ρόλο των supermarkets στην επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.
  • Αρκετές συζητήσεις διενεργούνται από μικρές ομάδες χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα (συνταγές μαγειρικής, βιολογικά προϊόντα, αθλητική διατροφή) στις οποίες εμπλέκονται αλυσίδες supermarket τόσο σε θέματα ποικιλίας «θα το βρεις στα…» όσο και σε θέματα τιμής «τα πιο ακριβά βιολογικά τα έχει ο …».

mention 1 mention 2 mention 3 mention neg 1 mention pos 4

senti

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπετε την αναλογία θετικών-αρνητικών αναφορών το μήνα που μας πέρασε για γνωστή αλυσίδα supermarket.

Ανάλογες διακυμάνσεις εμφανίζονται και στην ανάλυση ανά Μέσο. Το Facebook συγκεντρώνει όπως είναι φυσικό το μεγαλύτερο όγκο των αναφορών σε όλες τις κατηγορίες θεμάτων ενώ όπως είπαμε και προηγουμένως, αυξημένη συμμετοχή εμφανίζουν οι διαγωνισμοί στις εταιρικές σελίδες. Άλλα Pages που «εμπλέκουν» στις αναφορές τους τα supermarkets, ανήκουν σε news sites αλλά και σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος (Facebook Pages με συνταγές μαγειρικής). To Twitter ακολουθεί με αρκετές αναφορές σε κουπόνια και προσφορές από συγκεκριμένα προφίλ αλλά και αρκετά tweets καταγγελτικού χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις σε αλυσίδες supermarkets αλλά και με μεμονωμένες καταγγελίες.

hashtags

Τα News Sites και τα Blogs προβάλουν κατά κύριο λόγο την επιχειρηματική και επικοινωνιακή πλευρά των υπεραγορών ενώ στα Forums η δραστηριότητα είναι μικρή καθώς δεν υπάρχουν ειδικευμένα forums για αυτή την κατηγορία. Μικρή είναι και η ποσότητα των αναφορών σε λιγότερο διάσημες πλατφόρμες όπως το Pinterest, Google+και Instagram.

Carrefour volume

Το μέγεθος των αναφορών ποικίλει ανά περίοδο και επηρεάζεται δραματικά από γεγονότα της επικαιρότητας αλλά και διαφημιστικές καμπάνιες και προωθητικές ενέργειες στο online (αλλά και στο offline) περιβάλλον. Κάποιες εταιρίες βέβαια έχουν μια πιο σταθερή παρουσία στα social media και αυτό αποτυπώνεται τόσο στη στιγμή όσο και σε βάθος χρόνου.

comparison

 

NMC2 Tips & Services 

alertNMC2 ALERTS: Μια μοναδική υπηρεσία που σας θωρακίζει απέναντι σε περιπτώσεις corporate crisis προστατεύοντας την εταιρική σας φήμη. Εσείς ορίζετε τις λέξεις που χρήζουν προσοχής (πχ ληγμένα προϊόντα, κακή ποιότητα, φωτιά, κτλ) και εμείς σας ενημερώνουμε αυτόματα μέσω email κάθε φορά που ένας τέτοιος όρος εμφανίζεται σε ένα δημοσίευμα ή post που αφορά την εταιρία σας.

05501809-photo-facebook-twitter-logoNMC2 CHANNELS: Τώρα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τις εταιρικές σας σελίδες/προφίλ σε Facebook & Twitter αλλά και τις σελίδες των ανταγωνιστών σας αντλώντας χρήσιμα συμπεράσματα για τις εκστρατείες σας, τα βασικά θέματα που απασχολούν το κοινό σας αλλά και δημογραφικά στοιχεία για αυτό.

* Η NMC2 ειδικεύεται στον τομέα του online monitoring έχοντας ως πελάτες ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Brandwatch.

Δείτε εδώ περισσότερα άρθρα από nmc2