Στις πρώτες θέσεις αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης ταλέντων η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο. Στην 50η θέση η Ελλάδα, έξι θέσεις πιο πάνω σε σύγκριση με τον δείκτη GTCI 2013 (56η θέση).

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI), προϊόν συνεργασίας επιχειρηματικών, κυβερνητικών και ακαδημαϊκών φορέων –INSEAD, Human Capital Leadership Institute of Singapore (HCLI) και Adecco Group- μετρά την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας με βάση την ποιότητα του ταλέντου που μπορεί αυτή να αναδείξει, να προσελκύσει και να διατηρήσει. Ο δείκτης GTCI αξιολογεί την κάθε χώρα σε έξι διαφορετικούς πυλώνες: 1. Ενεργοποίηση ταλέντου, 2. Προσέλκυση ταλέντου, 3. Ανάπτυξη ταλέντου, 4. Διατήρηση ταλέντου, 5. Επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες και 6. Δεξιότητες που άπτονται της Παγκόσμιας Γνώσης. Από τους πυλώνες αυτούς προκύπτουν συνολικά 65 τομείς αξιολόγησης.

Η δεύτερη έκδοση του δείκτη GTCI τοποθετεί στην κορυφή της κατάταξης την Ελβετία. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα κατατάχτηκε στην 50η θέση* του παγκόσμιου καταλόγου μεταξύ 93 χωρών, έξι θέσεις πιο πάνω σε σύγκριση με τη θέση που κατείχε στον αντίστοιχο δείκτη του 2013 (56η θέση).

Σχολιάζοντας τη μελέτη που αφορά στο 2014 ο Ilian Mihov, Πρύτανης του INSEAD, επεσήμανε: «Ζούμε σε έναν κόσμο όπου το ταλέντο έχει γίνει η βασική παράμετρος της ανταγωνιστικότητας – τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τις εθνικές οικονομίες. Ωστόσο, υπάρχει μια ολοένα και μεγαλύτερη αναντιστοιχία ανάμεσα στα εκπαιδευτικά συστήματα και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις χρειάζονται ηγέτες και επιχειρηματίες, που να είναι εξοπλισμένοι με δεξιότητες, οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τις χώρες τους να ευδοκιμήσουν στην οικονομία της Παγκόσμιας Γνώσης. Για τη λήψη των σωστών αποφάσεων σε ένα όλο και πιο σύνθετο περιβάλλον, οι δείκτες και οι μετρήσεις που προσφέρει ο GTCI καθίστανται απαραίτητα εργαλεία».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της κατάρτισης με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για την ανάπτυξη ταλέντων, ο Patrick De Maeseneire, CEO του Ομίλου Adecco, σημείωσε: «Η αναντιστοιχία των ταλέντων είναι εντυπωσιακή: παρά το γεγονός ότι 33 εκατομμύρια άνθρωποι ψάχνουν για μια θέση εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πάνω από 8 εκατομμύρια θέσεις παραμένουν κενές. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας στους νέους εξακολουθεί να ξεπερνά το 50% σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η προσπάθεια για
διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και για την τόνωση της οικονομίας. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες όπως η δική μας πρέπει να εργαστούν μαζί προκειμένου να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον, όπου οι πρώτες εμπειρίες εργασίας, η εκπαίδευση και η μαθητεία θα προετοιμάζουν καλύτερα τους νέους για τις ανάγκες των εταιρειών».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής της Adecco Ελλάδας, σχολίασε σε σχέση με τα αποτελέσματα της μελέτης: «Είναι αρκετά θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης αναφορικά με την ανταγωνιστικότητά της ως προς τα ταλέντα που αναδεικνύει, προσελκύει και διατηρεί. Φέτος, κατατάσσεται στην 50η θέση μεταξύ των 93 χωρών της έρευνας, ανεβαίνοντας έξι θέσεις συγκριτικά με το 2013 και σημειώνοντας σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των κατηγοριών αξιολόγησης. Παρόλα αυτά, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας υπογραμμίζουν την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για σωστή διαχείριση των ταλέντων μας».

Σκοπός του GTCI είναι, ως παγκόσμιος και αντικειμενικός δείκτης, να αποτελέσει βασικό εργαλείο στα χέρια δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των πρακτικών που σχετίζονται με την αξιοποίηση και εκτίμηση των ταλέντων και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για δράση. Ο δείκτης GTCI 2014 καλύπτει 93 χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος και ανάπτυξης.

GTCI-2014_Infographics

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα αποτελέσματα της δεύτερης έκδοσης του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI 2014): http://www.adecco.com/industry-insights/gtci.aspx

Σχετικά με τoν όμιλο Adecco:
Ο όμιλος Adecco, με έδρα τη Ζυρίχη, στην Ελβετία είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως. Με περισσότερους από 32.000 εργαζομένους στα περισσότερα από 5.100 υποκαταστήματά του, σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, ο όμιλος Adecco προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, συνδέοντας καθημερινά περισσότερους από 650.000 εργαζομένους με τις εταιρείες-πελάτες του. Στις προσφερόμενες υπηρεσίες συγκαταλέγονται η εύρεση και επιλογή μόνιμου προσωπικού, υπηρεσίες προσωρινής απασχόλησης, πρόσληψη και διαχείριση προσωπικού και επανατοποθέτηση προσωπικού. Ο όμιλος Adecco συγκαταλέγεται στις 500 πιο επιτυχημένες εταιρίες παγκοσμίως, σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Global Fortune. Επιπλέον, είναι εταιρία με μητρώο στη Ζυρίχη (ISIN: CH0012138605) και εισηγμένη στο χρηματιστήριό SIX Swiss Exchange στην Ελβετία.

Ο όμιλος Adecco στην Ελλάδα:
Στην Ελλάδα, ο όμιλος Adecco ιδρύθηκε το 2000 και έχει ως σήμερα αναπτύξει δίκτυο υποκαταστημάτων και εξειδικευμένων τμημάτων που καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των εταιρειών-πελατών τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στην ευρύτερη ελληνική περιφέρεια. Η Adecco Ελλάδος έχει  πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2008, στους τομείς Eύρεσης και Επιλογής Προσωπικού καθώς και Yπηρεσιών Προσωρινής Aπασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της.