Από την οικογένεια-κορνίζα στην οικογένεια-βραχυκύκλωμα… Κριτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ψυχίατροι συγκεντρώνονται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και συζητούν για την ελληνική οικογένεια.

Μπορεί ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αργιανά να παρουσίαζαν ακραίες μορφές της ελληνικής οικογένειας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικογένεια τις τελευταίες δεκαετίες έχει μεταλλαχθεί.

Και από σύμβολο ταυτότητας, φορές έχει μετατραπεί σε σημείο προβληματισμού. Από εικόνα συγκίνησης, σε αλληγορία μιας βαθιάς κρίσης. Τον τελευταίο καιρό, η ελληνική οικογένεια έχει γίνει εκ νέου θέμα ανάλυσης και κριτικής, τη στιγμή που επανέρχεται ως βασικό μοτίβο καλλιτεχνικού προβληματισμού στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη λογοτεχνία και στα εικαστικά.

Και ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες, η ελληνική οικογένεια αποτελούσε ένα σταθερό σημείο αναφοράς –μια οικογένεια-κορνίζα–, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο βλέπουμε μια εικόνα ελληνικής οικογένειας σε κρίση και αδιέξοδο – μια οικογένεια-βραχυκύκλωμα.

Τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει και το πως μεταλλάσσονται οι κοινωνικοί ιστοί που επηρεάζουν την οικογένεια θα εξερευνήσουν ψυχίατροι, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί.

Το ερώτημα θα απασχολήσει κοινό και ομιλητές σε μια βραδιά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, που στόχο έχει να θέσει αρχικούς προβληματισμούς και να ανοίξει τη συζήτηση. Οι ομιλητές θα προσεγγίσουν από διαφορετικές πλευρές τόσο την εικόνα της «Αγίας ελληνικής οικογένειας», όσο και τον τρόπο που η οικογένεια εμφανίζεται ως θέμα στην ελληνική δημόσια σφαίρα τα τελευταία χρόνια – από τον προβληματισμό για την επιβίωση των οικογενειακών δεσμών εν μέσω κρίσης έως την «έκρηξη» της συγκεκριμένης θεματικής στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στη λογοτεχνία.
Συμμετέχουν οι:

Άντζελα Δημητρακάκη: Συγγραφέας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας της Σύγχρονης Τέχνης, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου
Έφη Γαζή: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Θεόφιλος Τραμπούλης: Κριτικός τέχνης
Κώστας Περούλης: Συγγραφέας, σεναριογράφος
Δηώ Καγγελάρη: Θεατρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δημήτρης Δημητριάδης: Συγγραφέας
Κώστας Γκοτζαμάνης: Ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής
Επιμέλεια: Δημήτρης Παπανικολάου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 19:00

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση σε ζωντανή αναμετάδοση στο sgt.gr, την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 στις 19:00.

Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο tab ΟΛΑ ΤΑ LIVE.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.sgt.gr
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση | Συγγρού 107