Η πρώτη εκστρατεία της Antarctic Biennale στο ερευνητικό πλοίο “Akademik Sergey Vavilov” ξεκίνησε από την Ουσουάια στις 17 Μαρτίου και θα διαρκέσει για 12 ημέρες. Ο Eugene Kaspersky, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab και φανατικός ταξιδιώτης, συμμετέχει στην εκστρατεία μαζί με διακεκριμένους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, επιστήμονες και φιλοσόφους.

Έχοντας αφήσει την Ουσουάια από τις 17 του μήνα, η εκστρατεία έχει τώρα περάσει τον νότιο πολικό κύκλο, αφού διέσχισε το πέρασμα του Ντρέικ «με μηδενική ορατότητα και ένα αρκετά ήρεμο ωκεανό», όπως ανέφερε ο Eugene Kaspersky από το πλοίο μετά τη δεύτερη ημέρα. «Έχουμε δει τα πρώτα μας παγόβουνα και ανυπομονούμε να «πιάσουμε την πρώτη μας στεριά». Οι άνθρωποι είναι φανταστικοί, δημιουργικοί και πολύ επικοινωνιακοί – αν και ίσως επειδή δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους εξορμήσεις, αρκετοί από τους καλλιτέχνες έχουν ναυτία».

Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των τεράστιων παγόβουνων που εμποδίζαν την πορεία για τις περιοχές αγκυροβόλησης, οι συμμετέχοντες τελικά έφτασαν στο νησί Petermann στις 21 Μαρτίου. «Υπήρχαν πολλά ζώα παντού – συμπεριλαμβανομένων μιας αποικίας πιγκουίνων Gentoo, πολικών θαλάσσιων ελεφάντων και φαλαινών – με μερικά από αυτά να έρχονται στην επιφάνεια ακριβώς δίπλα από τα σκάφη μας. Είναι πολύ φιλικά και δε φοβούνται τους ανθρώπους. Σήμερα, είδαμε τρία ενδιαφέροντα installations που έχουν δημιουργηθεί από τους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ένα εμπνευσμένο από την Kaspersky Lab!», ανέφερε ο Eugene.

Στόχος της εκστρατείας είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για διαπολιτισμικό και διεπιστημονικό διάλογο σχετικά με το μέλλον των «κοινόχρηστων χώρων», να ολοκληρώσει τη μοναδική καλλιτεχνική έρευνα σχετικά με τις τοποθεσίες στα άκρα της ανθρώπινης εμπειρίας και να δημιουργήσει τις βάσεις για αποτελεσματική επικοινωνία σε αυτούς τους χώρους. Κατά τη διάρκεια των αποβιβάσεων σε διάφορες θέσεις της Ανταρκτικής, οι καλλιτέχνες θα εγκαταστήσουν προσωρινά έργα, ή θα προβούν σε performances. Οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από την κινητικότητα, τα ειδικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας, την οικολογική συμβατότητα, την καλλιτεχνική εκφραστικότητα και την εννοιολογική οξύτητα τους.

Ο Eugene Kaspersky πιστεύει ότι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της τέχνης είναι η εξερεύνηση – η επέκταση των ορίων της ανθρώπινης εμπειρίας. Ελπίζει ότι η αποστολή θα δημιουργήσει μία πρωτοποριακή καλλιτεχνική κληρονομιά, η οποία θα έχει διάρκεια στο χρόνο.