Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια με διάφορους τρόπους: από τις μεγάλες εγκαταστάσεις ισχυρών οικονομικών ομίλων μέχρι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και από τα οικιακά συστήματα μέχρι τα αυτόνομα. Τα προβλήματα που προέκυψαν από τον τρόπο διείσδυσής τους στην αγορά είναι λίγο – πολύ γνωστά όπως επίσης γνωστό είναι πως η συγκεκριμένη αγορά εδώ και πολύ καιρό, έχει σχεδόν βάλει “λουκέτο”.

Σήμερα όμως, μια νέα ευκαιρία μοιάζει να τρέχει στο προσκήνιο. Και είναι μια ευκαιρία για όλους: όχι μόνο για τους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι θα προσπαθήσουν να “ζωντανέψουν” μέχρι ένα σημείο την αγορά τους αλλά και για τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι εξακολουθούν να ελπίζουν σε οφέλη από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Και αυτή η ευκαιρία δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

Όπως αναφέρει στη σελίδα του ο ΔΕΔΔΗΕ, «ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση, ενώ στον ενεργειακό συμψηφισμό η παραγόμενη ενέργεια δεν είναι απαραίτητο να ταυτοχρονίζεται με την καταναλισκόμενη» (Δείτε περισσότερα στη σελίδα του ΔΕΔΔΗΕ)

Πρόκειται όμως όντως για ευκαιρία; Και αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις και με ποια κριτήρια; Τι επιθυμεί η αγορά και ποια προβλήματα εντοπίζει, ειδικά στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα; Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά αναζητεί η γνωστή ιστοσελίδα του χώρου www.B2Green.gr, διεξάγοντας σχετική έρευνα-ερωτηματολόγιο για την εφαρμογή του net metering στην Ελλάδα. Σκοπός της έρευνας είναι η στατιστική αποτύπωση της άποψης όλων των εμπλεκομένων με το χώρο των φωτοβολταϊκών και η προοπτική ανάπτυξής του net metering, κατά το επόμενο έτος.

Αν είσαστε επαγγελματίας του χώρου, αν έχετε επιχείρηση ή αν απλά σας ενδιαφέρει να μειώσετε το λογαριασμό του σπιτιού σας, η έρευνα αυτή σας αφορά. Αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά για να απαντήσετε τις ερωτήσεις και να συνεισφέρετε στην εξαγωγή αντιπροσωπευτικών συμπερασμάτων, για τις δυνατότητες ανάπτυξης του net metering στην Ελλάδα. Η σελίδα της έρευνας είναι: www.b2green.gr/net-metering-survey-2015