Κάποτε ήταν η τηλεθέαση…

0
3078

Από Nmc2*

Τα χρόνια τα παλιά μιλούσαμε για τηλεθέαση. Ο δείκτης και τα νουμεράκια της AGB ρύθμιζαν τη μοίρα των εκπομπών και του τηλεοπτικού τοπίου και έβαζαν τη μοίρα των  παικτών σε καλύτερο ή χειρότερο επίπεδο τόσο ως προς την κατανομή διαφήμισης όσο και, τελικά, ως προς τη μακροημέρευση της εκπομπής τους.

Το σκηνικό άρχισε να μεταλλάσσεται τα τελευταία χρόνια – άρχισε να αποκτά στοιχεία ανάγκης για ενσωμάτωση της διαδραστικότητας, της ενεργού κατά μίαν έννοια συμμετοχής του θεατή στο τηλεοπτικό γίγνεσθαι. Η θέαση προγραμμάτων και εκπομπών – αλλά και η ροή τηλεοπτικών μεταδεδομένων – μέσα από τους υπολογιστές άρχισαν να βάζουν τον “κομπιούτορα” στο παιχνίδι της τηλεόρασης και να καθιστούν το νέο σκηνικό μέρος της συνειδητής αντίληψης των κρινόντων τη μοίρα και την προοπτική κάθε τηλεοπτικού δρώμενου. Το σκηνικό αυτό έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν οι διάφορες WEBTV και τα ιντερνετικά live μπήκαν στην καθημερινότητα, κατά τρόπο που επηρέαζε τη θέαση και με τάση αυξητική. Είχε φυσικά προηγηθεί η ανάλογη κινητικότητα στο ραδιόφωνο, με τη ριζική μετάλλαξη της ραδιοφωνικής μετάδοσης και την εν τη ουσία κατάργηση των τοπικών σταθμών.

Η ώρα της αλήθειας όμως για τη χώρα μας σήμανε σχετικά πρόσφατα… Και όπως για πλείστα όσα, έπρεπε να έρθει η άνθηση των κοινωνικών δικτύων ώστε το ιντερνετικό κοινό να αποκτήσει όγκο και συνείδηση ότι αποτελούσε τον κεντρικό παίκτη της ενημέρωσης και όχι τον παρία του τηλεοπτικού τοπίου – με τη συμμετοχή του κοινού να προσδιορίζει τη μοίρα των εκπομπών και να εγγράφει υποθήκες για την επόμενη μέρα.

Στιγμιότυπο-2015-03-03-12.04.02-μ.μ.

Στον ίδιο χρόνο άρχισε να γιγαντώνεται η ιντερνετική διείσδυση και κατάθεση συμμετοχής σε τηλεοπτικά θεάματα, με την αξιοποίηση του διαδικτύου για να δώσει το μέτρο της διαδραστικότητας. Με ερωταπαντήσεις και ολοκληρωμένη συμμετοχή, το κοινό ανέδειξε το διαδίκτυο ως πλήρη και κατ εξοχήν κρίσιμο εταίρο της τηλεμετάδοσης και κατέστησε τη διαδραστικότητα αλλά και την απλή έκφραση γνώμης μαζικό εργαλείο εισφοράς τηλεοπτικής ύλης και περιεχομένου και στρατηγικό σκέλος ανάπτυξης της οικείας αγοράς.

Intriga Mega(Σύγκριση online αναφορών Intriga – OnlineMega 29/04 – πηγή: NMC2)

Τότε ακριβώς ωρίμασαν οι μετρήσεις….

Πάψαμε να είμαστε οι άλλοι… οι λίγοι… οι περίεργοι. Γίναμε οι τροφοδότες των εκπομπών λόγου και γνώμης με την αμεσότητα της λαϊκής άποψης και τάσης, με την ουσία της λαϊκής έκφρασης και τη δροσιά της ρέουσας καθημερινότητας. Έπρεπε λοιπόν να μετρηθούμε. Να μετρηθούμε αλλάζοντας για μια ακόμη φορά τον κανόνα του παιχνιδιού. Εκεί που μιλάγαμε μόνο για τηλεθέαση, η πραγματικότητα και ο ρεαλισμός έβαλε τη θέαση με συμπερίληψη της θέασης μέσω υπολογιστών και ο όγκος τηλεθέασης σε πολλές περιπτώσεις διαφοροποιήθηκε.

Οι εκπομπές του τηλεοπτικού διαλόγου για μείζονα θέματα και ειδικότερα για την πολιτική επικαιρότητα ενσωμάτωσαν εργαλεία έκφρασης, αποτύπωσης και αξιολόγησης του διαδικτυακού ενδιαφέροντος ανεξαρτήτως προέλευσης –  με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους και με εκρηκτική αύξηση της ενσωμάτωσης στην εικόνα του broadcasting.

enikos (η εμφάνιση του Α.Τσίπρα στον enikos.gr κατέγραψε πάνω από 26.000 αναφορές)

Κάποτε λοιπόν ήταν η τηλεθέαση… Μετά ήρθε το συνολικό μερίδιο θέασης… Σήμερα το share of buzz, το μερίδιο των τηλε-οντοτήτων σε ουσιαστική και χρηστική έκφραση γνώμης γίνεται κριτήριο ύπαρξης / επιβίωσης τηλεοπτικών θεαμάτων και εκπομπών.

Ήδη, οι εκπομπές σχεδιάζονται με αυτό το δεδομένο και με patterns ενσωμάτωσης και σύγκρισης των “θορυβοποιών”. και οι εταιρίες επιμέτρησης, αξιολόγησης και ποιοτικής/ποσοτικής αποτύπωσης του διαδικτυακού όγκου / θορύβου / κινητικότητας / you name it, γίνονται talk of the town αφού γράφουν το πιο ουσιώδες κεφάλαιο της νέας καθημερινότητας στο χώρο. Το επόμενο… την επόμενη μέρα. Κλασική τηλεθέαση + θέαση μέσω υπολογιστικής οθόνης + web monitoring διαμορφώνουν το πεδίο ενδιαφέροντος και τη δυναμική των αυριανών ραδιοτηλεμεριδίων.
Ζούμε στον αιώνα των νέων μέσων και την άλλης δημοσιογραφίας. Και πρέπει να μετρήσουμε σωστά…

*Η NMC2 (New Media Concept) ειδικεύεται στον τομέα του online monitoring έχοντας ως πελάτες της ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ περισσότερα άρθρα από nmc2