Η Novartis εξαγοράζει όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα της Oφατουμουμάμπης

0
2689

Η Novartis ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει συνάψει συμφωνία για την εξαγορά όλων των υπόλοιπων δικαιωμάτων για την οφατουμουμάμπη από την GlaxoSmithKline plc (GSK). Η οφατουμουμάμπη, ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει στο μόριο CD20, έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας Πολλαπλής Σκλήρυνσης (RRMS) και άλλων αυτοάνοσων ενδείξεων. Στο παρελθόν, η Novartis εξαγόρασε τα δικαιώματα της οφατουμουμάμπης για ογκολογικές ενδείξεις.

Η RRMS πιστεύεται ότι σχετίζεται με την ενεργοποίηση των Β κυττάρων, ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η οφατουμουμάμπη δρα μέσω σύνδεσης στο μόριο CD20, που εντοπίζεται στην επιφάνεια των Β κυττάρων, οδηγώντας στη μείωση αυτών στους λεμφικούς ιστούς. Τα θετικά αποτελέσματα φάσης ΙΙa για τη χορηγούμενη υποδορίως οφατουμουμάμπη κατέδειξαν έως και 90% σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των νέων αλλοιώσεων του εγκεφάλου σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, για το διάστημα των 4-12 εβδομάδων της μελέτης. Στη μελέτη δεν υπήρξαν αναφορές για μη αναμενόμενα ευρήματα ασφαλείας. Δεδομένου ότι η εν λόγω μελέτη εστίαζε στον καθορισμό της δόσης, η οφατουμουμάμπη πρόκειται να ενταχθεί σε βασικές μελέτες φάσης ΙΙΙ.

«Η Novartis είναι στην ευχάριστη θέση να ενισχύσει περαιτέρω τη δέσμευσή μας στις νευροεπιστήμες και να προσθέσει μια συναρπαστική νέα θεραπεία στο ισχυρό χαρτοφυλάκιό μας για την Πολλαπλή σκλήρυνση» δήλωσε ο David Epstein, επικεφαλής της Novartis Pharmaceuticals. «Το όραμά μας για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι η ανάπτυξη θεραπειών που βελτιώνουν τα τρέχοντα πρότυπα περίθαλψης, καλύπτοντας τις ανάγκες των ασθενών σε κάθε στάδιο της νόσου τους με καινοτόμα και στοχευμένα φάρμακα».