Στο κατάμεστο θέατρο Ολύμπια πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της Πονηρής αλεπουδίτσας του Γιάνατσεκ, το Σάββατο 28 Μαρτίου, σε μουσική διεύθυνση Γιάροσλαφ Κύσλινγκ και σκηνοθεσία του κορυφαίου Βρετανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Πάουντνυ.

Μέσα στο παραμυθένιο περιβάλλον ενός δάσους οι ήρωες του Γιάνατσεκ, ​υπέροχα ζώα και απειλητικοί άνθρωποι, διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, τον έρωτα, την αυτοδιάθεση. Πρόκειται για έναν ύμνο στον κύκλο της ζωής, δοσμένο με τρυφερότητα, χιούμορ και πραγματισμό, ένα αλληγορικό έργο με ονειρική μουσική, το οποίο ο Γιάνατσεκ συνέθεσε στο τέλος της δημιουργικής του πορείας.

Η μαγική παραγωγή του Πάουντνυ που πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας, ενθουσίασε τους μικρούς και μεγάλους φίλους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που κατέκλυσαν το θέατρο Ολύμπια καταχειροκροτώντας όλους τους συντελεστές. Ο Πάουντνυ στην ευρηματική και εξαιρετικά απαιτητική του σκηνοθεσία αναδεικνύει κάθε επίπεδο του κειμένου, δημιουργώντας ολοκληρωμένους χαρακτήρες οι οποίοι κινούνται μαγικά μέσα από την κινηματογραφική μουσική του Γιάνατσεκ. Η αναβίωση της σκηνοθεσίας και της χορογραφίας από την Ελαίην Τάυερ Χωλ υπήρξε πιστή στο όραμα του Πάουντνυ, ο οποίος ήταν παρών στην πρεμιέρα. Τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια της Μαρία Μπγαίρνσον, οι φωτισμοί του Νικ Τσέλτονκαι η χορογραφία του Στιούαρτ Χοπς συνέβαλαν στην μαγική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Ο αρχιμουσικός Γιάροσλαφ Κύσλινγκ -γνώστης του έργου του Γιάνατσεκ- διεύθυνε με πάθος και ένταση την Ορχήστρα της ΕΛΣ, η οποία έδωσε μια υψηλού επιπέδου ερμηνεία.

Η Μίνα Πολυχρόνου στον ρόλο της Αλεπουδίτσας, ο Ράνταλ Τζέικομπς στον ρόλο του Δασοφύλακα και η Έλενα Κελεσίδη στον ρόλο της αρσενικής Αλεπούς χειροκροτήθηκαν θερμά για τις υπέροχες ερμηνείες τους, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου. Μαζί τους νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί, η Χορωδία της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη συνέβαλαν σε ένα υψηλό επίπεδο ερμηνειών σε μουσικό και σκηνικό επίπεδο. Συμμετείχαν σπουδαστές της σχολής χορού της ΕΛΣ.

Επόμενες παραστάσεις 29 Μαρτίου και 1, 3, 4, 5 Απριλίου 2015