Συγγραφέας: Μετίν Αρντιτί

Μετάφραση: Ρίτα Κολαϊτη

1937. Το σοβιετικό καθεστώς λεηλατεί, βγάζει στο σφυρί και καταστρέφει θησαυρούς της Ρωσικής Εκκλησίας. Κλείνει αµέτρητα μοναστήρια. Εκατοντάδες χιλιάδες ιερείς και μοναχοί εκτελούνται. Οι πιο τυχεροί γλιτώνουν ζώντας κρυµµένοι στα δάση.

Ανάµεσα σ’ αυτούς και ο ερηµίτης Νικόδηµος, ο οποίος προσπαθεί να διασώσει τους ωραιότερους θησαυρούς της ορθόδοξης θρησκευτικής τέχνης µαζί µε κάποιους περιπλανώµενους μοναχούς: έναν πρώην ακροβάτη, έναν εικοσάχρονο δόκιµο και µερικούς άλλους σαλούς του Θεού. Από τα τελευταία χρόνια του Μεσοπολέµου ως τις µέρες µας, από τη Ρωσία των μπολσεβίκων ως τη Μόσχα των δισεκατοµµυριούχων ολιγαρχών και των εντυπωσιακών αιθουσών τέχνης, εκτυλίσσεται η θαυµαστή περιπέτεια αυτών των θαρραλέων όσο και παράτολµων ανθρώπων.

Υπάρχει βέβαια και η Ιρίνα, που δραπετεύει από την κόλαση, διασχίζει την Ευρώπη, φτάνει στο Παρίσι, αλλάζει ταυτότητα… Μια γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ανεπανάληπτης ιστορίας αντίστασης και λύτρωσης.

Ο Μετίν Αρντιτί γεννήθηκε το 1945 στην Άγκυρα και ζει στην Ελβετία. Πρόεδρος µιας µεγάλης συµφωνικής ορχήστρας (L’Orchestre de la Suisse Romande, στην οποία προσέδωσε καινούρια λάµψη), ακαδηµαϊκός δάσκαλος στο Πολυτεχνείο της Λοζάννης και επιτυχηµένος επιχειρηµατίας, ο Μετίν Αρντιτί έχει αναπτύξει σηµαίνουσα ανθρωπιστική δράση: τρία ιδρύµατα, εκ των οποίων το ένα, πολιτιστικού χαρακτήρα, δραστηριοποιείται στη Γενεύη, και τα άλλα δύο στη Μέση Ανατολή, τα οποία επιδιώκουν, μέσα από τη μουσική και τη γραφή, να δηµιουργήσουν γέφυρες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Παράλληλα, ή µάλλον επάλληλα, ακολουθεί µια αξιοσηµείωτη συγγραφική πορεία. Συγγραφέας τεσσάρων δοκιµίων και δέκα µυθιστορηµάτων, τα οποία έχουν τιµηθεί µε σηµαντικά λογοτεχνικά βραβεία, συνεχίζει αδιάλειπτα τον προβληµατισµό του γύρω από τα ίδια θέµατα: την πολύµορφη σχέση µε τους γεννήτορές µας, τη μοναξιά και την εξορία. Το 2012 η UNESCO διόρισε τον Μετίν Αρντιτί Πρέσβη Καλής Θελήσεως και το 2014 Ειδικό Απεσταλµένο για τον διαπολιτισµικό διάλογο. Η Αδελφότητα των Ιπτάµενων Μοναχών πρωτοκυκλοφόρησε στα γαλλικά το 2013. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα µυθιστορήµατά του Βικτόρια Χολ (Εκδ. Σοκόλη, 2006), Παυλίνα (Εκδ. Λιβάνη, 2008), Το Τουρκάκι (εκδ. Καλέντη, 2012) και Ο µαέστρος (Εκδ. Καλέντη, 2014).