Μία αλλιώτικη εμπειρία, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από σήμερα-Τετάρτη 29 Ιουλίου- οι επισκέπτες του νέου θαλάσσιου Πάρκου της Νησιώπης Σιγρίου στη Λέσβο. Με ειδικό σκάφος το οποίο έχει γυάλινο πυθμένα, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφτούν το θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη.

«Η επίσκεψη στο Πάρκο της Νησιώπης αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας και με το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο. Το σκάφος θα πραγματοποιεί τη θαλάσσια διαδρομές Σίγρι-Νησιώπη και τη θαλάσσια διαδρομή περιμετρικά της νησίδας Νησιώπη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παρουσία σημαντικών τύπων βιοκοινοτήτων όπως η κοραλλιογενής και τα ”δάση” του φαιοφύκους Cystoseira, αλλά και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων», σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου και καθηγητής, Νίκος Ζούρος.

Παράλληλα, οι επισκέπτες του Πάρκου Νησιώπης μπορούν να περιηγηθούν μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές στις σαράντυα εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και να θαυμάσουν το μοναδικής ομορφιάς χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους.

«Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γνωρίσουν τις νέες εμφανίσεις απολιθωμένων δένδρων της οικογένειας των Ταξοδιείδων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το εντυπωσιακότατο εύρημα ενός γιγαντιαίου κορμού δένδρου που αποκαλύφθηκε σχεδόν ακέραιος στη φυσική του θέση με συνολικό μήκος 17,2 μέτρα και διάμετρο κοντά στη βάση του κορμού 1,7 μέτρα. Επίσης, μπορούν να επισκεφτούν και να θαυμάσουν δεκάδες άλλους κατακείμενους και ιστάμενους κορμούς δέντρων που έχουν έλθει στην επιφάνεια από τις συνεχιζόμενες εργασίες ανάδειξης των απολιθωμάτων της Νησιώπης» συνεχίζει ο κ. Ζούρος τη ξενάγηση του στο μοναδικό αυτό φυσικό πάρκο της χερσαίας, θαλάσσιας και απολιθωμένης ζωής.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους οι επισκέπτες μπορούν επίσης να γνωρίσουν τη χλωρίδα και πανίδα της νησίδας όπου συναντώνται 62 είδη πουλιών, 3 είδη θηλαστικών, τρία είδη ερπετών, έντομα από περίπου δέκα διαφορετικές τάξεις και 37 οικογένειες, αράχνες από οκτώ οικογένειες και άλλα ασπόνδυλα ζώα. Μεταξύ των ζώων αξίζει να σημειωθεί η παρουσία πουλιών όπως του Μαυροπετρίτη, της Καστανόπαπιας, της Πετροτριλίδας, του Κιρκινεζιού καθώς και μεγάλης αποικίας από κοινούς γλάρους (Ασημόγλαρους).

Οι οργανωμένες επισκέψεις στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται καθημερινά από το λιμάνι του Σιγρίου με ώρες αναχώρησης 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 και 14:00 και μετά από κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530 54434.

Η επίσκεψη στο Πάρκο Νησιώπης θα πραγματοποιείται εφόσον οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τη μετάβαση με το σκάφος με γυάλινο πάτο και με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών τα 10 άτομα.