Η Ελλάδα συμμετέχει για δωδέκατη συνεχή χρονιά στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell με τρεις δυναμικές ομάδες που εκπροσωπούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Πρόκειται για την 31η διοργάνωση του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Ρότερνταμ από τις 21 έως και τις 24 Μαΐου.

Οι ομάδες είναι οι εξής:

Η Ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος: Συμμετέχει για έβδομη συνεχόμενη φορά στο διαγωνισμό στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή.

Χορηγοί της ομάδας είναι: Aegean Airlines, ΕΛΒΑΛ, ΔΕΔΔΗΕ

Η Ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης µε το εξελιγμένο όχημα πόλης Eco Racer (ΕR2015): Θα είναι η όγδοη συμμετοχή της ομάδας στο Μαραθώνιο στην κατηγορία Urban Concept(Hydrogen), όπου τα οχήματα που συμμετέχουν είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα.

Χορηγοί της ομάδας είναι: BETA CAE, ΑΝΕΚ LINES, Γ. Φωτεινάκης & Σια, Φραγκιουδάκης Αντώνης, ΙΚΤΕΟ Κρήτης, Γελασάκης Travel, Κάρλος Ζ. Διγενάκης, Μιχαηλάκης Sport, Flashnews.gr

Τέλος, η Ομάδα «Ποσειδώνας» από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού, καθώς και από τα Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Τριήρης: Θα είναι η τέταρτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Πέρυσι διαγωνίστηκε στην ίδια κατηγορία και κατέκτησε το ελληνικό ρεκόρ οικονομίας καυσίμου!

Χορηγοί της ομάδας είναι: ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε. (ΕΑΒ), Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «MSc Advanced Industrial & Manufacturing Systems», ΦΑΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, INTERTRANS, BETA CAE Systems S.A., MSC Software, ΔΗΣΙΟΣ ΜΠΑΤΤΑΡΙΕΣ, XAΪΔΕΜΕΝΟΣ, Unimet high vacuum metalizing, WEB IMAGINATIONS.

Ο Δρ. Αντώνιος Κλαδάς, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας σπουδαστών «Προμηθέας» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή τους: «Η ομάδα των σπουδαστών μας έχει και φέτος πραγματοποιήσει πλήθος βελτιωτικών παρεμβάσεων στο αμάξωμα και στο σύστημα ηλεκτρικής κίνησης του πρωτότυπου οχήματος, του οποίου όλα τα υποσυστήματα έχουν κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου από τα μέλη της ομάδας. Η ομάδα φέτος επιδιώκει να διακριθεί, βελτιώνοντας σημαντικά τις επιδόσεις της».

Ο Γεώργιος Κουμαρτζάκης, μάνατζερ της ομάδας «TUCer» του Πολυτεχνείου Κρήτης, δήλωσε: «Στην όγδοη συνεχόμενη συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, η ομάδα μας καλείται να αγωνιστεί με νέο, πρωτότυπο όχημα βελτιωμένου βάρους και ενεργειακής απόδοσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοση στην κατηγορία μας, τα οχήματα πόλεως».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας «Ποσειδώνας» του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., σημείωσε: «Η ομάδα έχει δώσει βαρύτητα στην κατασκευαστική αξιοποίηση των υπολογιστικών μοντέλων ελαχιστοποίησης βάρους και τριβών καθώς και βελτίωσης της μετάδοσης κίνησης, ενώ έχει γίνει πλήρης ανασχεδιασμός του συστήματος οδήγησης του ηλεκτροκινητήρα”.

O Γιώργος Θωμαΐδης, γενικός διευθυντής της Coral, δήλωσε: «Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell προσφέρει στη νέα γενιά μηχανικών και επιστημόνων το κίνητρο να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να προτείνει καινοτόμες λύσεις σχετικά με την οικονομία καυσίμου. Η Coral στέκεται και φέτος στο πλευρό των ελληνικών ομάδων, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι μία παγκόσμια διοργάνωση με διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία.