Από nmc2*

Στους παλιούς καλούς καιρούς του παραδοσιακού marketing, τα πράγματα ήταν σχετικά απλά. Ο marketer όριζε το κοινό-στόχο, (με βάση κάποιες έρευνες ή πολλές φορές και υποθέσεις) και με μια σειρά διαφημιστικές και προωθητικές ενέργειες το brand προσπαθούσε να το προσεγγίσει.Εδώ και αρκετά χρόνια αυτή η σχέση έχει αλλάξει. Και δεν μιλάμε μόνο για τη δυνατότητα του interaction από την πλευρά των καταναλωτών αλλά και τη διαφορετικότητα των Μέσων που επιλέγουν για να εκφράσουν γνώμες, να ζητήσουν συμβουλές και να αναζητήσουν πληροφορίες.

Ψάχνοντας το πού

Βασιλιάς φυσικά αναδεικνύεται το Facebook ειδικά σε περιπτώσεις B2C marketing. Πρόσφατη έρευνα της Webmarketing 123 έδειξε πως οι marketer διεξάγουν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα το 75% των ενεργειών τους ενώ στις περιπτώσεις B2C τα πράγματα αλλάζουν αφού εκτός από το Facebook (34%) ένα σημαντικό μερίδιο καρπώνεται το Twitter (25%) αλλά και πλατφόρμες όπως το LinkedIn.

Κάθε περίπτωση όμως είναι διαφορετική και πρέπει να προσεγγίζεται διαφορετικά.

Για παράδειγμα, ελάχιστοι marketers έχουν σε μεγάλη υπόληψη τα forums καθώς τα θεωρούν ξεπερασμένα και σε πολλές περιπτώσεις μάλλον έχουν δίκιο.

Κι όμως πχ στην αγορά του αυτοκινήτου ένα μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κουβέντας λαμβάνει μέρος εκεί. Ειδικευμένα forums με χρήστες που προσδιορίζονται ως experts στον τομέα είναι ο τόπος που πολλοί υποψήφιοι αγοραστές θα καταφύγουν προκειμένου να ψάξουν και να ρωτήσουν πληροφορίες.

chart(αγορά αυτοκινήτου share of buzz per page type)

Αναλύοντας τα trends

Αν χρησιμοποιείτε το online monitoring για να βρείτε αποκλειστικά πληροφορίες για το δικό σας brand χάνετε ένα μεγάλο μέρος της εικόνας. Ένα καλό παράδειγμα μας έρχεται από τη Sony και το λανσάρισμα του Sony Reader. Ψάχνοντας τα trends γύρω από αυτή την κατηγορία τα στελέχη της εταιρίας παρατήρησαν πως η λέξη «μαμάδες» εμφανίζεται πολύ συχνά γύρω από σχετικά posts.

Αλλάζοντας την επικοινωνιακή τους στρατηγική και προς τα εκεί είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται χάρη σε ένα κοινό που δεν είχαν σκεφτεί καν όταν ξεκίνησαν το λανσάρισμα του προϊόντος.

094988_Reader_MothersDay_TubeAd_609x280

(διαφήμιση του Sony Reader για την ημέρα της μητέρας)

Παρακολουθώντας τον ανταγωνισμό

Το online monitoring ενός brand είναι ημιτελές όταν δεν συνδυάζεται με την παρακολούθηση του ανταγωνισμού. Είναι μια τακτική που εκτός από τη δυνατότητα άμεσης σύγκρισης, σας προσφέρει και την ευκαιρία να παρακολουθείτε τις στρατηγικές κινήσεις των ανταγωνιστών σας. Και για να χρησιμοποιήσουμε το πρόσφατο παράδειγμα της Sony, αν οι ανταγωνιστές της παρακολουθούσαν τις κινήσεις της εταιρίας θα έβλεπαν την επικοινωνιακή στροφή προς τις μαμάδες και πιθανόν να δοκίμαζαν ανάλογες κινήσεις.

Καλύτερη στόχευση, καλύτερα αποτελέσματα

Όταν έχετε μια πλήρη εικόνα για τις συνήθειες, τους προβληματισμούς και τις προτιμήσεις του κοινού σας μπορείτε πολύ πιο εύκολα να δημιουργήσετε σχετικό και ενδιαφέρον content που απευθύνεται στις ανάγκες τους. Στην εποχή που όλα τα brands δίνουν μάχη για να προσεγγίσουν το κοινό τους και να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με αυτό, το Online Monitoring αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο και σας βοηθάει να βρείτε όλα τα «πού, πώς και γιατί».

* Η NMC2 ειδικεύεται στον τομέα του online monitoring έχοντας ως πελάτες ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Brandwatch.

Δείτε εδώ περισσότερα άρθρα από nmc2