Νέο σημείο-καμπή σημείωσε στις αρχές της εβδομάδας η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Facebook, με τον δημιουργό της Μαρκ Ζούκερμπεργκ να ανακοινώνει ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι συνδέθηκαν στη σελίδα μέσα σε μία ημέρα.

«Για πρώτη φορά, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποίησαν το Facebook σε μία ημέρα. Τη Δευτέρα, ένας από κάθε επτά ανθρώπους στη Γη αξιοποίησε το Facebook για να συνδεθεί με τους φίλους και την οικογένειά του. Οταν κάνουμε λόγο για τα οικονομικά μας αποτελέσματα, αναφέρουμε ποσοστά και αριθμούς κατά προσέγγιση. Αυτό, όμως, είναι ένα σημείο-καμπή και ένα μόλις βήμα για τον τελικό μας στόχο: τη διασύνδεση όλου του κόσμου», έγραψε χαρακτηριστικά σε μήνυμα στο προσωπικό του προφίλ ο Ζούκερμπεργκ.

Η είδηση, ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη αφού το Facebook γνωρίζει σταθερή ανάπτυξη, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 η εφαρμογή είχε κατά μέσο όρο 968 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες την ημέρα και 1,49 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες τον μήνα.

Βάσει των στοιχείων, τα οποία δείχνουν ότι 844 εκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται κάθε ημέρα στο Facebook μέσω «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και συσκευών tablet, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο πολύ προσεχές μέλλον περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα συνδέονται στο Facebook μόνο χάρη σε τέτοιες συσκευές.

«Ενας περισσότερο ανοιχτός και συνδεδεμένος κόσμος είναι ένας καλύτερος κόσμος. Μέσα από τη διασύνδεση αυτή, οι σχέσεις αγάπης ενισχύονται, η οικονομία ακμάζει χάρη στις περισσότερες ευκαιρίες και η κοινωνία γίνεται πιο συνεκτική, αντικατοπτρίζοντας τις αξίες μας», έγραψε σχετικά ο Ζούκερμπεργκ.

Το σημείο-καμπή του ενός δισεκατομμυρίου ημερήσιων χρηστών σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου το Facebook αποκάλυψε το τελευταίο του «προϊόν», την εφαρμογή Facebook M, έναν ηλεκτρονικό βοηθό για την εφαρμογή μηνυμάτων, ο οποίος συνδυάζει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης με τον ανθρώπινο προγραμματισμό, με στόχο τον αυτοματισμό της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Το Facebook δοκιμάζει, επίσης, αυτή την εποχή, νέα εφαρμογή, η οποία μοιάζει στο εξίσου δημοφιλές Twitter, με στόχο την προβολή ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο. Σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην τεχνολογική αιχμή, το Facebook παρουσίασε επίσης μη επανδρωμένο αεροσκάφος μικρών διαστάσεων, ένα drone με κωδική ονομασία «Aquila», το οποίο κινείται αποκλειστικά και μόνο με ηλιακή ενέργεια.

Το ιπτάμενο αυτό όχημα θα έχει την ικανότητα να παράσχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε χρήστες απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών του πλανήτη, χρησιμοποιώντας δέσμη λέιζερ η οποία θα μεταδίδει δεδομένα σε βάση εδάφους.